دنیای طراحی سایت مدرن همچنان با پیشرفتهای تکنولوژیکی و شیوههای جدید رو بهرو است. طراحان وب باید خود را با آخرین روندها و تکنولوژیها آشنا کنند تا بتوانند وبسایتهای زیبا و کاربردی خلق کنند. اما برای رقابت، همگام بودن با این شیوهها کافی نیست. طراحان وب باید یک قدم جلوتر باشند و از آخرین امکانات و تکنولوژیها استفاده کنند تا بتوانند تجربه کاربری بینظیر و ماندگاری را برای کاربران خود ایجاد کنند.
در این مقاله، به بررسی شیوههای جدید طراحی وب میپردازیم. این شیوهها شامل استفاده از هوش مصنوعی، سبک مینیمالیسم با نگاه به آینده، استفاده از عناصر سهبعدی، طراحی در حالت تاریک، طراحی نئومورفیک (نوعی طراحی نرم و واقعگرایانه)، تایپوگرافی هنری و تعاملات کوچک در صفحات وب است.
همانند سایر حوزهها، طراحی وب در سال 2023 شاهد روندهای محبوب زیادی بود که تا سال جاری نیز ادامه یافتهاند. در این مقاله به برخی از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
اگرچه این ابزارها کارآمد هستند، اما هنوز به سطح کمالی که مردم از آنها انتظار دارند نرسیدهاند. با این حال، طراحان وب بهطور مؤثری از این فناوریها برای بهبود عملکرد، افزایش خلاقیت و تصمیمات طراحی آگاهانهتر استفاده میکنند. یکی از حوزههایی که این فناوریها میتوانند بسیار مفید باشند، طراحی سایت ریسپانسیو است. طراحی ریسپانسیو که به ایجاد وبسایتهایی سازگار با دستگاههای مختلف مانند گوشیهای هوشمند، تبلتها و دسکتاپها کمک میکند، به کمک ابزارهای هوش مصنوعی میتواند سریعتر، کارآمدتر و دقیقتر انجام شود.
DALL-E: این ابزار توسط OpenAI ایجاد شده است و در سالهای اخیر بهعنوان یک ابزار هوش مصنوعی برای تولید تصاویر دیجیتال واقعگرایانه و آثار هنری بر اساس توضیحات متنی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این تصویر با استفاده از DALL-E تولید شده است، آورده شده است. این ابزار همچنین میتواند به طراحان کمک کند تا تصاویری متناسب با طرحهای ریسپانسیو ایجاد کنند که با ابعاد و مقیاسهای مختلف بهخوبی هماهنگ شوند.
این ابزارها تنها چند نمونه از ابزارهای طراحی وب مبتنی بر هوش مصنوعی هستند که در طول فرایند طراحی قابل استفاده هستند.
مینیمالیسم یک فلسفه طراحی است است که بر سادهسازی رابط کاربری وب و حفظ فضای بدون شلوغی تمرکز دارد و به کاربران اجازه تمرکز بر محتوای اصلی سایت را میدهد. در اصل، مینیمالیسم تعادلِ بین زیبایی و عملکرد را برقرار میکند.
مینیمالیسم همچنین بر اولویت دادن به اصول اساسی در طراحی وب تاکید دارد؛ به این معنا که فقط از عناصری استفاده میشود که برای آمادهسازی طراحی و استفاده کاربر ضروری هستند.
تصویر زیر، یک طراحی مینیمالیستی از Pinterest را نشان میدهد.
تمام این صحبتها در مورد ظاهر یک وبسایت مینیمالیستی است اما به این معنا نیست که مینیمالیسم آیندهگرا به تجربه کاربری اهمیت نمیدهد زیرا این سبک همواره تجربه کاربری را در اولویت قرار میدهد، در حالی که زیباییشناسی ساده و پیشرفته را نیز میپذیرد.
اگر متوجه شدهاید که وبسایتها اخیراً حس تعاملیتری پیدا کردهاند، این تغییر به دلیل افزایش استفاده از ویژگیهای سهبعدی و واقعیت مجازی در طراحی وب است. تجربه تعاملی سهبعدی به وبسایتهایی اشاره دارد که به کاربران احساس واقعگرایی میدهند و این شیوه در سال گذشته به شدت محبوب شده است.
تصور کنید در حال مرور یک وبسایت هستید و به جای دیدن عکسها و متن، احساس میکنید که وارد یک محیط مجازی شدهاید یا از طریق لنزهای واقعیت افزوده به آن نگاه میکنید. این تجربه میتواند با استفاده از تصاویر سهبعدی، افکتها و انیمیشنها به وجود بیاید.
تجربه تعاملی سهبعدی حس عمق را ایجاد میکند و عناصر وبسایت را بیشتر تعاملی و واقعی نشان میدهد. به وبسایت Avir 3D scroll نگاهی بیندازید. هنگام مشاهده این وبسایت، احساس میکنید که در حال تجربه واقعی آن هستید.
طراحان وب از تکنیکهایی مانند مقیاسبندی، چرخش، پیمایش افقی و پیمایش پارالکس برای دستیابی به تجربه تعاملی سهبعدی استفاده میکنند. آنها ممکن است مدلهای سهبعدی را نیز شامل شوند که به بینندگان اجازه میدهد با اشیاء روی صفحه تعامل داشته باشند.
این روند تجربه تعاملی سهبعدی، مشارکت کاربر را افزایش میدهد و یک تجربه به یادماندنی ایجاد میکند. همانند اضافه کردن یک دکمه برای واقعیت مجازی که صفحات وب را هم از نظر تعاملی و هم از بصری جذاب میسازد.
البته، نقطهضعف این است که کاربران با دستگاههای ضعیفتر ممکن است با کندی عملکرد دستگاه یا فعال شدن فن آن مواجه شوند، بنابراین در این مسیر احتیاط کنید مگر اینکه نتیجه واقعاً ارزشش را داشته باشد.
حالت تاریک موضوع جدیدی نیست، اما بسیاری از افراد به آن عادت کردهاند و بدون آن نمیتوانند از سایت استفاده کنند. بسیاری از افراد با طراحی سایت مدرن حالت تاریک را ارائه میدهند که به طور کامل به سمت حالت تاریک رفته و گزینه دیگری ارائه نمیدهند.
حالت تاریک یک مفهوم جدید در طراحی وب نیست، اما در سالهای اخیر به محبوبیت بیشتری دست یافته است، زیرا افراد بیشتری از مزایای حالت تاریک به دلیل تضاد بین محتوای صفحات وب و پسزمینه آگاه شدهاند. وبسایت Hyre یک مثال خوب از این حالت را ارائه میدهد. طراحان وب حالت تاریک را در طراحیهای خود به دلایل زیر پیادهسازی میکنند:
با توجه به تأثیر مثبت حالت تاریک بر روی اکثر کاربران، این روند موجب شده تا طراحان وب گزینههای حالت تاریک را در طراحیهای خود بگنجانند.
به یاد داشته باشید که طراحی حالت تاریک ممکن است برای برخی افراد مطلوبتر باشد، اما برای برخی دیگر نه. برای طراحی وبسایتهای دسترسپذیر، بهتر است طراحان گزینهای برای سوئیچ بین حالت تاریک و روشن را در نظر بگیرند تا کاربران بتوانند تمی را انتخاب کنند که با نیازشان مطابقت دارد.
ProfileMe.dev یک مثال خوب از سایتی با گزینه سوئیچ حالت تاریک طراحی شده است.
اگرچه نئومورفیک یک روند جدید در طراحی وب نیست، اما در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده و مورد توجه طراحان وب قرار گرفته است. طراحی بیومورفیک یک رابط کاربری واقعگرایانه ایجاد میکند که از نظر بصری برای کاربران دلپذیر است.
تصویر بالا مجموعه نیومورفیسم است که توسط توسط ساییم عبدالله در فیگما طراحی شده است. این مجموعه شامل عناصر نیومورفیک مانند دکمهها، آیکونها و فیلد جستجو میباشد.
همچنین، طراحی اپلیکیشن موسیقی سوراسیت را بررسی کنید تا ببینید چگونه نئومورفیسم میتواند به طور مؤثری در طراحی یک وبسایت یا برنامه وب به کار گرفته شود.
تایپوگرافی نقش بسیار مهمی در زیباییشناسی طراحی وب ایفا میکند. طراحان وب در انتخابهای تایپوگرافی خود از جمله انواع فونتها، سبکها، فاصلهبندی، رنگ و کنتراست، مقیاسبندی، تراز بندی و چیدمان متن جسورانه تر تصمیم میگیرند.
طراحان وب در حال آزمایش تایپوگرافی و فونتهای زیبا هستند تا تجربه کاربر را بهبود بخشند و با مخاطبان هدف خود ارتباط برقرار کنند. آنها همچنین از تایپوگرافی خلاقانه و فونتها برای ایجاد هویت برند استفاده میکنند.
در حالی که طراحان تلاش میکنند تا صفحات وب با متن هنری طراحی کنند، آنها باید به این نکته توجه کنند که تایپوگرافی باید در تمام صفحه خوانا، قابل درک و یکپارچه باشد.
هنگامی که از یک وبسایت بازدید میکنید، ممکن است حرکات بامزه و خاصی را مشاهده کنید. این تعاملات به عنوان میکرو-تعاملات (micro-interactions) شناخته میشوند و هدف آنها ایجاد تجربه کاربری لذتبخشی برای کاربران است. این تعاملات ظریف به شکل جلوههای انیمیشن، پنجرههای پاپآپ، آیتمهای شناور و غیره ظاهر میشوند.
میکرو تعاملات، عناصر کوچکی هستند که به فعالیتهای شما پاسخ میدهند و تجربه کاربری شما را بهبود میبخشند. آنها میتوانند دکمههای متحرک باشند، یا انیمیشنهای کوچک که هنگام کلیک کردن یا انتخابهای گزینهای ظاهر میشوند.
طراحان وب از میکرو تعاملات برای ایجاد یک تجربه کاربری جذابتر و لذتبخشتر استفاده میکنند. به عنوان مثال، انیمیشن حذف جدید در برنامه موبایل تلگرام را در نظر بگیرید. هنگامی که کاربران پیامی را حذف میکنند، قبل از اینکه پیام از دید حذف شود، یک انیمیشن جلوه درخشان نمایش داده میشود. به نظر من، این یک استفاده خوب از میکرو تعامل است.
میکرو تعاملات از چهار جز: محرک، قوانین، بازخورد و حالتها تشکیل شدهاند و همه طراحان باید این چهار جزء اصلی را در طراحی و پیادهسازی وب در نظر بگیرند.
شاید از همه روندهای جدید طراحی غافلگیر شدهاید و فقط میخواهید کاری سادهتر انجام دهید؟ شاید روند "بروتالیستی" بیشتر با سلیقه شما سازگار باشد.
جنبش بروتالیستی در طراحی وب(الهام گرفته از بروتالیسم در زمینههای دیگر مانند معماری) سادگی و عملکرد را تا حد ممکن به اوج میرساند. این جنبش اساساً بر محتوا و حداقل HTML و CSS مورد نیاز برای ساخت آن تمرکز میکند تا تا حد ممکن قابل دسترسی و قابل استفاده باشد.
بروتالیسم مفاهیم رادیکال و گاه خیالی را به طراحی وب معرفی میکند، مانند اینکه محتوا را قابل خواندن و دسترس بر روی همه دستگاهها قرار دهد، فقط لینکها و دکمهها را به کلیک پاسخ دهند، دکمه عقب به طور پیشبینی شده کار کند و غیره. اگر شما علاقهمند به جنبشهای رادیکال و ضدفرهنگ هستید، این دستورالعملها را بررسی کنید
بروتالیسم یک جنبش طراحی وب است که میخواهد سادهترین و واقعیترین تجربه را برای کاربران به ارمغان بیاورد. این جنبش بر اصل اساسی تاکید میکند.
اگر شما هم از طرفداران جنبشهای رادیکال و ضدفرهنگ هستید و میخواهید وبسایتی طراحی کنید که واقعاً ساده و کاربرپسند باشد، حتماً این دستورالعملها را بررسی کنید!
با دیدن وبسایتهایی مانند MA True Cannabis، متوجه میشوید که طراحان از شیوههای مختلفی در طراحی وب استفاده میکنند. این شیوهها شامل تعاملات میکرو (حرکات کوچک و واکنشهای وبسایت به کاربر)، تایپوگرافی هنری (استفاده از فونتهای خاص و زیبا) و طراحی نئومورفیک (سبکی که به عناصر ظاهری سهبعدی و نرم میدهد) هستند.
طراحان وب باید این شیوهها را بهخوبی با هم ترکیب کنند تا تجربهای جدید و مدرن برای کاربران ایجاد کنند. انها باید مراقب باشند که این عناصر را بیش از حد استفاده نکنند تا طراحی آنها، غیر قابل درک نشود.
به عبارت دیگر، طراحان باید یاد بگیرند که چگونه بین استفاده و عدم استفاده این شیوهها تعادل برقرار کنند و برای ایجاد طراحیهای جذاب و کاربردی باید تحقیق، آزمایش و خلاقیت به خرج دهند.